| Rimsky gladius VS Dacky Falx | |
|
|
Autor | Správa |
---|
Valerianus Republikánske vojsko - Veles

Počet príspevkov : 59 Dukáty : 21 Registration date : 20.02.2009
 | Predmet: Rimsky gladius VS Dacky Falx Št marec 05, 2009 1:02 pm | |
| | |
|
 | |

| Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Št marec 05, 2009 1:08 pm | |
| | |
|
 | |
Pyrrhus Admin

Počet príspevkov : 81 Age : 30 Dukáty : 45 Registration date : 25.10.2008
 | Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Št marec 05, 2009 11:38 pm | |
| Hej španielsky vládca Európy bol vskutku účinnou zbraňou v rukách legionárov (a pred nimi v rukách španielskych šermiarov). Čo sa týka toho falxu tak takejto zbrani by som čeliť nechcel. V podstate bola účinná proti každému typu ochrany, čo používali vtedajší legionári. Myslím, že počas Trajánovho ťaženia už legionári nepoužívali krúžkové brnenia (lebo to by bola katastrofa) ale myslím, že lorica segmentata (plátové brnenie) dokázalo aj úder takejto zbrane zastaviť. Viem, že takéto (alebo minimálne podobné) zbrane používali aj Thrákovia. | |
|
 | |

| Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Pi marec 06, 2009 10:39 am | |
| Taky falx vedel narobit riadnu paseku. Ale par veci mi na nom vadi. Je dvojrucny, teda ho treba drzat v oboch rukach. A ako je vidiet na tom obrazku, zasekol sa do stitu, ale potom bol urcite problem ho z toho stitu vytihnut. A hned je tu problem. A dalej, ked sa nim dacky chlapec ohanal a chcel poriadne zasiahnut protivnika, tak si musel odkryt hrud. A co urobil sikovny a dobre vyciviceny rimsky legionar. Bodol ho gladiom priamo do hrude. Podla mna bol falx brutalnou zbranou, ale asi iba prvych 5 minut z boja. Potom by som ho vymenil za stit a mec. A k brneniu legionarov. Lorica egmentata bolo fakt brutalne brnenie. Ale rimsky legionari pouzivali aj zelezny rukav, ktory mali pripnuty na ruke v ktorej drzali mec. Taktiez mali spevnene helmy. A to dvoma kriznymi pasmy na vrchu. https://2img.net/r/ihimizer/img8/3431/manica1.jpghttps://2img.net/r/ihimizer/img8/4163/crossbraced20imp20galli.jpg | |
|
 | |
Pyrrhus Admin

| Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Pi marec 06, 2009 11:06 am | |
| No hej ..keby bola tak isto účinná aj jednoručná zbraň + štít ....bolo by to myslím celkovo účinnejšie  | |
|
 | |
Pyrrhus Admin

| Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Pi marec 06, 2009 11:16 am | |
|  Tak toto som mal na mysli, keď som spomínal thrácke zbrane podobné falxu. A vypadá to, že na to nepotrebovali dve ruky, aj keď toto je obrázok, ktorý ich zachycuje pri pochode nie pri boji. Štít im mohol slúžiť keď používali oštepy. Inak je to obrázok, ktorý zachycuje víťazných Thrákov po bitke pri Kalliniku (aspon myslim) s nabodnutými rímskymi hlavami ako trofejami. | |
|
 | |
La Valette Kmeňový bojovník

Počet príspevkov : 19 Location : Trenčín Dukáty : 12 Registration date : 26.10.2008
 | Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Pi marec 20, 2009 12:11 am | |
| - Valerianus napísal:
- Taky falx vedel narobit riadnu paseku. Ale par veci mi na nom vadi. Je dvojrucny, teda ho treba drzat v oboch rukach. A ako je vidiet na tom obrazku, zasekol sa do stitu, ale potom bol urcite problem ho z toho stitu vytihnut. A hned je tu problem. A dalej, ked sa nim dacky chlapec ohanal a chcel poriadne zasiahnut protivnika, tak si musel odkryt hrud. A co urobil sikovny a dobre vyciviceny rimsky legionar. Bodol ho gladiom priamo do hrude. Podla mna bol falx brutalnou zbranou, ale asi iba prvych 5 minut z boja. Potom by som ho vymenil za stit a mec.
A k brneniu legionarov. Lorica egmentata bolo fakt brutalne brnenie. Ale rimsky legionari pouzivali aj zelezny rukav, ktory mali pripnuty na ruke v ktorej drzali mec. Taktiez mali spevnene helmy. A to dvoma kriznymi pasmy na vrchu.
https://2img.net/r/ihimizer/img8/3431/manica1.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img8/4163/crossbraced20imp20galli.jpg Nj sekol ho do stitu ale moznoze prave to bolo jeho ulohou. Takisto aj pillum bolo stvorene na to, aby sa zabodlo do stitu nepriatela. Ten s nim nemohol nic robit lebo mu ho prevazovalo a tak ho odhodil. Takze mozno tak legionar stratil stit Daci(Dacania ci ako sa to ma pisat:D) vytiahli mec a bol vyrovnanejsi boj..... Ale je to len uvaha ....... Urcite to bola ucina zbran hlavne proti vyrovnanemu superovi teda nejakemu inemu barbarovi. | |
|
 | |

| Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Po apríl 20, 2009 9:13 am | |
| La Valette, to naozaj zaujimava uvaha. Ale nie som isty. Co som videl dokument na history, tak Daci vyuzivali falx ako hlavnu zbran, bez toho aby mali v zalohe mec. ALe ako som napisal, stoji to za premyslenie. | |
|
 | |
memnon Kmeňový bojovník

Počet príspevkov : 15 Dukáty : 19 Registration date : 14.08.2009
 | Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx Pi august 14, 2009 9:06 pm | |
| Falx suber zbran dost sa mi paci ze moze prerazit helmu aj lepku na raz a tym vyradit vojaka z cinosti ale gladius v rukach skuseneho legionara je nicivejsia zbrat najme preto ze bodat sa da rychlejsie ako sekat  | |
|
 | |
Ballberid Veliteľ pretoriánskej gardy

Počet príspevkov : 6 Dukáty : 8 Registration date : 14.11.2008
 | Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx So júl 17, 2010 12:46 am | |
| | |
|
 | |
memnon Kmeňový bojovník

Počet príspevkov : 15 Dukáty : 19 Registration date : 14.08.2009
 | Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx So júl 17, 2010 11:38 am | |
| | |
|
 | |
Ballberid Veliteľ pretoriánskej gardy

Počet príspevkov : 6 Dukáty : 8 Registration date : 14.11.2008
 | Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx So júl 17, 2010 3:38 pm | |
|  diki moc si mi pomohol.. pozrem tie dalsie obchody.. a este ma napadlo ze tento http://www.iloveswords.com/ROMAN_swords_104.html ci je vobec normalne s kovovou cepelou  lebo na par obrazkoch sa mi zda ze vizera ako plast.. a na to ako vizera by som povedal ze 130€ je dost malo  a ja to nechcem na boj ale ako ozdobu.. je to krasny mec a chcem ho mat doma  | |
|
 | |
Sponsored content
 | Predmet: Re: Rimsky gladius VS Dacky Falx  | |
| |
|
 | |
| Rimsky gladius VS Dacky Falx | |
|